Viitorii pensionari mai înstăriți se plâng că vor cotiza prea mult și vor primi în schimb prea puțin. Parlamentul a adoptat recent mărirea pensiilor printr-un rar vot comun al tuturor fracțiunilor parlamentare. Măsura nu este agreată de FMI, dar a fost primită firește cu bucurie de pensionarii săraci, dar nu și viitorii pensionari care se văd mai înstăriți și se plâng că vor cotiza prea mult și vor primi în schimb prea puțin. Relatează Alla Ceapai.
Începând cu această lună, pensionarii vor primi pensii mai mari, în urma indexării, cu 6,75 la sută. Beneficiarii unor pensii mai mici de 1300 de lei vor primii, din luna mai, şi un suport financiar din partea statului care variază între 50, 60 şi 90 de lei pentru diferite categorii de pensionari. Săptămâna trecută, deputaţii au votat în prima lectură şi o iniţiativă mai veche a democraţilor care prevede introducerea unui alt sistem de indexare, astfel încât pensiile mici să crească mai repede, comparativ cu pensiile mari.
Pensiile în Republica Moldova sunt indexate în fiecare an corespunzător cu suma medie care reiese din rata inflaţiei şi creşterea salariului mediu. Şi cum această indexare se face în proporţie egală pentru toate categoriile de pensionari, unele pensii cresc cu câteva sute de lei, iar altele cu doar câteva zeci de lei. Prin urmare creşte şi decalajul între mărimea pensiilor mari şi celor mici. Iar sistemul de pensionare rămâne a fi unul inechitabil susţine experta de la IDIS Viitorul, Viorica Antonov:
„La ce bun este indexarea pensia unuia care are 4000 de lei? El poate să stea, bine-mersi, un an, doi, fără această indexare. Trebuie să se ofere celui care e vai de capul lui, care are pensia în agricultură de 700 de lei. Aici este necesar. Este adevărat că cei care primesc pensii mai mari de 4000 de lei sunt foarte puțini. Dar aceste 10% consumă practic foarte multe