Chiar dacă în cei peste 30 de ani de existenţă, brandul „Haţegana” nu a reuşit să se impună pe piaţa naţională, berea hunedorenilor a fost una dintre cele mai iubite licori din istoria zonei. Din berea cu care petreceau „oamenii muncii” din Hunedoara şi din Valea Jiului a rămas doar brandul.
În prezent, fabrica din Haţeg e închisă şi în ciuda unor demersuri de refuncţionalizare a acesteia, şansele redeschiderii ei în Haţeg sunt neînsemnate.
Amintiri despre Haţegana
Prima bere Haţegana a ieşit din fabrică în 1978, într-o vreme în care combinatul siderurgic din Hunedoara şi minele de cărbuni din Valea Jiului se aflau în plină dezvoltare. Fabrica de bere a fost înfiinţată în Haţeg din necesitate de către regimul comunism, pentru a deservi muncitorii din Valea Jiului şi din Hunedoara.
Cea mai mare parte a producţiei de bere ajungea să fie consumată de mineri iar restul era trimisă în special în Hunedoara şi mai puţin în alte zone ale ţării. Haţegana nu a fost o bere „premium”, dar a devenit în timp unul dintre simbolurile zonei. „Imaginaţi-vă malurile lacului Cinciş, ocupate de sute de famili ale siderurgiştilor din combinat, venite cu cortul pentru a petrece sfârşitul de săptămână pe lac, Cu grătarele pregătite în soare sau la foc seara, berea Haţegana nu lipsea nimănui din această atmosferă de sărbătoare”, îşi aminteşte Floarea Marin, una dintre hunedorencele care au lucrat combinat.
Berea muncitorilor
În anii 1980, Haţegana şi-a trăit epoca de glorie. „Se fabricau 400.000 de hectolitri de bere pe an. Hategana anilor ‘80 era o bere nepasteurizată. Avea termen de valabilitate de şapte zile şi se vindea înainte ca producţia să iasă pe bandă. O bere costa 2,5 lei, echivalentul a aproximativ 1,4 lei de azi. Era o marfă care se dădea cu repartiţie, iar maşinile de transport făceau cozi de kilometri până la poarta fabricii”,