Sud-coreenii care trăiesc pe cele cinci insule din Marea Galbenă, din apropierea frontierei maritime cu Coreea de Nord primesc diverse avantaje din partea guvernului de la Seul. Mai mult, aceştia sunt păziţi de mii de soldaţi şi au, în caz de nevoie, zeci de buncăre nou-renovate unde se pot adăposti în cazul izbucnirii unui război.
La doar 17 kilometri de Coreea de Nord se află insula Baengyeong, pe care trăiesc 5.000 de oameni şi cam tot atâţia soldaţi. Fiindcă sunt cei mai expuşi în cazul unui atac sau, mai grav, a unui război, sud-coreenii de pe insulă se bucură de avantaje fiscale, reduceri la facturi şi ajutoare de studii pentru copiii lor, notează cotidianul spaniol „ABC”.
„Guvernul oferă în fiecare lună 50.000 de woni (echivalentul a 35 de euro) pentru fiecare locuitor şi avem reduceri de 80% la impozite”, a explicat Yoon Hyeon-sang, directorul singurei şcoli de pe insulă. De altfel, pentru elevii de pe insulă cheltuielile şcolare sunt suportate de stat, în timp ce locuitorii de pe peninsulă trebuie să plătească anual un milion de woni (700 de euro) pentru ca odraslele lor să meargă la şcoală.
Elevii care se decid să meargă la universitate în peninsulă, în special în capitala sud-coreeană, au, de asemenea, o serie de avantaje. Ei plătesc mult mai puţin pentru taxa de înmatriculare şi pentru şcolarizare. De asemenea, În loc să plătească lunar 700 de euro pentru cazare, ei trebuie să dea doar o mică parte, adică 100 de euro.
FOTO: allvoices.com
Printre cei 5.000 de locuitori ai insulei, trăiesc şi patru mii de soldaţi. Aceştia din urmă au fost trimişi pe insulă să-şi facă stagiul militar obligatoriu de doi ani, dar şi ca să asigura paza vulnerabilei insule. Tot pentru protecţia locuitorilor insulei, guvernul de la Seul a decis închiderea a 65 de refugii subterane din anii '70 şi construirea a 26 de asemenea amplasamente, „în