O familie din judeţul Bacău trăieşte într-o casă ieşită din comun, prima din România care produce din razele solare mai multă energie electrică decât poate consuma.
La marginea unei păduri din comuna băcăuană Mărgineni, departe de ochii lumii, a fost ridicată recent o casă cochetă, izolată de restul locuinţelor.
Puţini dintre oamenii locului ştiu că această construcţie este unică în România şi că a fost realizată de un grup de studenţi din Bucureşti.
Proprietarii, o familie din Bacău, au cumpărat-o în august 2012, cu preţul de 45.000 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate în Capitală. Licitaţia a avut loc la sfârşitul unui târg de arhitectură, unde construcţia-prototip a făcut senzaţie la capitolul „Eficienţă energetică“.
„Casa Prispa“, cum a intitulat-o echipa de producţie, n-are nevoie de nicio sursă de energie electrică sau de combustibil, ci se alimentează integral din sistemul de panouri solare şi fotovoltaice instalat pe acoperiş.
Locuinţa produce chiar mai multă energie electrică decât are nevoie, iar surplusul ar putea fi redistribuit şi vândut în Sistemul Energetic Naţional sau înmagazinat pentru a fi utilizat mai târziu.
Casa are 90 de metri patraţi, 60 situaţi la parter şi 30 la mansardă, şi a fost montată la Mărgineni în mai puţin de 30 de zile, de către echipa de 50 de studenţi participanţi la proiect. Pe acoperiş sunt montate 32 de panouri fotovoltaice, cu o suprafaţă totală de aproximativ 70 de metri patraţi, care ar produce, în condiţii optime, 8 kWh, o cantitate de energie mai mult decât suficientă pentru a alimenta toată aparatura electrică din casă.
Economia anuală pentru proprietari, estimată de producători, este de 1.700 de euro pe an. Conform calculelor realizate de proiectanţi, majoritatea studenţi la Bucureşti, casa poate produce anual 9.501 kWh, în condiţiile în care necesarul propr