Doi elevi din clasa a IX-a D, de la Colegiul Tehnic “Miron Costin” din Roman, Marcelin Lucaci și Sebastian Roman, și-au pus imaginația la contribuție și au construit o casă care produce energie verde cu ajutorul apei.
Macheta prezentată la concursul național “Știința și tehnica altfel”, desfășurat la Săbăoani vineri, 29 martie, a stârnit interesul participanților. Argumentele au fost formulate chiar de coordonatorii lucrării, profesorii Iosefina Aramă și Cristinica Sava. “Astăzi, viața noastră nu se concepe fără energie electrică. Secolele XIX și XX au însemnat dezvoltarea în ritm alert a științei și a tehnicii în lume. Folosirea unor surse naturale de energie a condus la progresul economic al societății. Cum sursele de energie tradiționale nu sunt inepuizabile, omul a trebuit să se orienteze spre surse neconvenționale. Plecând de la aceste motivații, elevii Marcelin Lucaci și Sebastian Roman și-au folosit cunoștințele teoretice și practice, imaginația și inteligența, pentru a realiza macheta: «Căsuța de vacanță»”, a explicat profesoara Iosefina Aramă, unul dintre coordonatorii proiectului.
Cei doi elevi au luat în calcul faptul că oamenii optează pentru acest tip de locuință deoarece se construiește mai repede decât o casă obișnuită și economisește energie. Mai mult, casele ecologice vor fi locuințele viitorului. “«Căsuța de vacanță» va fi alimentată cu energie electrică folosind o moară de apă. Pentru realizarea machetei am utilizat materiale refolosite din construcții: polistiren, lemn, o bucată de furtun, plastic, jucării (două lampadare), placaj”, spune Marcelin Lucaci.
Despre modul în care se produce energia ne spune cel de-al doilea “constructor” al casei de vacanță. “Dintr-o stâncă izvorăște apă, care este captată într-un bazin. Am amenajat o moară de apă pusă în mișcare de forța apei. Apa din bazin se refolosește printr-o pomp