Mai toti dascãlii scolilor bine cotate si-au ales pe sprânceanã elevii care le vor intra la clasã
Prima etapã de înscriere în clasa întâi si pregãtitoare, care a debutat ieri, a fost resimtitã în mod diferit de cãtre pãrinti.
Unii si-au frânt mâinile de emotie, asteptând la secretariatele scolilor, în timp ce pentru altii, depunerea dosarului de înscriere a fost doar o formalitate venitã în completarea listelor paralele întocmite de învãtãtori.
Iar practicile diferã în functie de reputatia fiecãrei unitãti de învãtãmânt. A devenit aproape o normã ca directorii scolilor bine cotate sã plaseze celor mai buni dascãli copiii pãrintilor generosi, ori veniti prin recomandãri. În scolile de cartier însã, înscrierea se face cu usa deschisã, iar pãrintii si elevii îsi cunosc învãtãtorii abia la festivitatea de începere a anului scolar.
Înscriere cu dedicatie de la inspectorat
Ca sã se asigure cã micutul lor va fi pe mâini bune, mãmicile îsi pun la bãtaie toatã reteaua de cunostinte. „Eu am mers la învãtãtoare, cu recomandare de la director, la care am ajuns prin cineva de la inspectorat. Directorul a rãmas cã ne va spune ce are nevoie pentru scoalã, sã oferim ceva, dacã ne primeste. Asta pentru cã, în mod normal, nu apartinem de scoala la care dorim sã mergem”, explicã un pãrinte din sectorul 2 al Capitalei.
Si nu sunt singurii români care si-au „rezervat” loc în clasele dascãlilor populari. „Am vorbit cu doamna învãtãtoare la care o sã învete bãietelul meu si mi-a garantat cã o sã-l ia în clasa ei. Astfel de liste paralele au toate învãtãtoarele cãutate. Este o doamnã blândã si performantã cu generatiile trecute, pe care ne-a recomandat- o psihopedagogul grãdinitei, dar si alti pãrinti”, mãrturiseste tatãl unui viitor elev de pregãtitoare.
Practicile pãrintilor au ajuns si la urechile inspectorilor scolari. „Nu vã ascund cã existã un n