TIMIȘOARA. Actorii Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara își petrec primele zile ale lunii în capitala Ungariei, unde, în data de 3 aprilie, de la ora 19:00, pe scena teatrului Szkéné din Budapesta, va putea fi vizionată Gardenia de Elżbieta Chowaniec. O zi mai târziu, în 4 aprilie, de la ora 15:00, la Budapest Bábszínház, Secția de Păpuși va juca spectacolul Vagabondo de Karel Čapek.
În 13 și 20 aprilie, de la ora 19:00, în Sala Studio înfloreşte și la Timișoara Gardenia, planta cu parfum ameţitor de iasomie şi fatalitate. O istorie central-europeană în perspectivă feminină, o fascinantă poveste de familie, dramă a patru femei poloneze din patru generații, cea mai în vârstă născută în 1920, iar cea mai tânără în 1982. Piesa scrisă de Elżbieta Chowaniec este montată pentru prima dată pe o scenă din România şi oferă, în viziunea regizorală a lui Koltai M. Gábor, o întâlnire tulburătoare „cu fete, femei, fetițe, domnișoare, doamne, târfe, zâne, vrăjitoare, prințese și slujnice împuțite, prostituate răscoapte și dame răsfățate”.
După premierea din luna martie, Vremuri de pace revine în 7 și 21 aprilie. Regizorul Hajdu Szabolcs ne face părtaşi la lumea unui artist, ne înfăţişează viața lui de familie, cercul de prieteni și societatea în care trăieşte. Într-o poveste de tip mozaic, spectatorii vor descoperi momente importante din existenţa personajului principal, Langermann Sándor, scriitor care, după lansarea celei mai recente cărți, acceptă să scrie o piesă de teatru. Moartea tatălui său, agitația prilejuită de înmormântare, conflictele ascunse, zdruncinarea familiei și atmosfera sufocantă a societăţii nu sunt benefice pentru creație. Sarcina asumată e din ce în ce mai apăsătoare, luând proporţii ireale și catastrofale.
În 10 aprilie Opera Țărănească poate fi vizionată pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad. „Esenţa piese