Directorii Spitalelor din judeţ spun că introducerea coplăţii la externare nu va aduce încasări însemnate în bugetele spitalelor, însă va crea nemulţumiri în rândul pacienţilor
Începând din 1 aprilie, românii trebuie să plătească la fiecare externare din spital o coplată ce va varia între 5 și 10 lei, legiuitorul lăsând la latitudinea conducerilor de spitale stabilirea valorii acesteia. Spitalele din județul Covasna au stabilit la începutul acestei săptămâni valorile coplății, dar cei mai mulți dintre manageri consideră coplata mai mult dătătoare de bătăi de cap decât utilă, mai ales că există nenumărate categorii de pacienți care sunt scutite de achitarea ei.
Spitalul Judeţean are coplata minimă – 5 lei
La Spitalul Județean de Urgențe (SJU) Sfântu Gheorghe, coplata a fost stabilită marți, valoarea acesteia fiind de 5 lei. Directorul medical al SJU, Antal Álmos, a declarat că beneficiile vor fi destul de reduse, tocmai pentru că aceasta nu se va aplica, printre altele, în cazul urgențelor, femeilor gravide, copiilor, diabeticilor, celor cu handicap sau pensionarilor care au pensii mai mici de 700 de lei lunar.
„Nu putem ști exact care vor fi veniturile prin coplată, dar o preconizare arată că acestea se vor cifra undeva la maxim 2.500 de lei lunar și la 20.000 de lei anual. E o sumă destul de mică, dacă luăm în considerare că măsura a fost luată pentru a ajuta unitățile spitalicești”, a spus Antal Álmos.
Cea mai mare valoare, la Covasna și Întorsura Buzăului
Conducerea Spitalului de Cardiologie din Covasna a fixat valoarea maximă pentru coplată, de 10 lei, inclusiv pentru Spitalul Orășenesc din staţiune și Spitalul din Întorsura Buzăului, care se află în subordinea sa. Managerul de la Cardiologie, Monica Sporea, a declarat că oricum câștigurile vor fi reduse, deoarece multe categorii de pacienți sunt scutite de la coplată; în plus,