Aceasta este propunerea legislativă a deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru. Acesta acuză Ministerul Sănătăţii că a găsit cu uşurinţă un vinovat pentru lipsa citostaticelor de pe piaţa românească, spălându-se pe mâini de această problemă, în direct, la televizor. „Interzicerea exportului de medicamente nu va corecta această problemă, întrucât se tratează efectul şi nu cauza“, a precizat Ciuhodaru.
În opinia deputatului, cauzele lipsei medicamentelor ieftine sunt multiple şi ţin de oficialităţi, iar subfinanţarea programelor naţionale de sănătate a dus la liste de aşteptare pe care sunt înscrişi sute sau chiar mii de pacienţi. „Acest lucru nu e valabil doar pentru pacienţii oncologici, ci şi pentru cei cu hepatita B şi C, spondilită ankilopoetică, hemofilie sau pentru cei care au nevoie de protezare sau intervenţii chirugicale pe cord. Mai nou, se profiliează o criză a laptelui praf, necesar nou-nascuţilor a căror mame au probleme mari de sănătate“, a completat Ciuhodaru.
Referitor la taxa clawback, deputatul PPDD spune că aceasta a reuşit două performanţe negative: să fie declarată neconstituţională şi să stimuleze exportul de medicamente ieftine. Proiectul său legislativ prevede ca ea să fie aplicată doar la preţul de producător, fără a include TVA, şi doar pe volumul comercializat către unităţile sanitare publice. Potrivit lui Ciuhodaru, întârzierile de peste un an la decontările de medicamente, atât către producători, cât şi pentru distribuitori, au dus la un paradox legat de supravieţuirea economică a acestora: exportul de medicamente ieftine şi importul de medicamente scumpe. „Avem cea mai mică rată de compensare a medicamentelor din UE, a cărei valoare se situează în jurul a 60%. Prin comparaţie, Spania, aflată în criză, are o rată de compensare de 94%. În aceste condiţii, pentru o populaţie ce se confruntă cu mari dificultăţi economice, accesul la medi