Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că propunerile sale pentru şefii parchetelor au fost făcute pentru stabilitate politică, subliniind că nu se poate ca monopolul asupra procurorilor să îi aparţină lui Daniel Morar.
Premierul a amintit, la începutul şedinţei de Guvern, că mandatul interimar al lui Daniel Morar la şefia Parchetului general a expirat pe 2 aprilie şi că nu există o procedură legală prin care să fie renumit sau să fie numit de Consiliul Superior al Magistraturii.
“E o mare problemă de stabilitate a sistemului judiciar, pentru că practic de astăzi orice act semnat de domnul Morar este pasibil de a fi contestat, iar, în al doilea rând, am constatat aseară că Parchetul a devenit moşia domnului Morar şi că dânsul spune pe cine numeşte, pe cine nu numeşte, cum numeşte şi că practic mai constatăm un monopol în România – monopolul asupra procurorilor aparţine domnului Morar. În calitatea mea de ministru interimar al Justiţiei şi de prim-ministru, nu pot să asist pasiv la aceste lucruri. În baza legii – singura lege în vigoare, lege pe baza căreia chiar şi domnul Morar a fost numit în funcţie – am făcut şase propuneri pentru funcţiile de conducere – procuror general, procurori generali adjuncţi, şef DNA, şef DIICOT, iar CSM trebuie să se întrunească şi, conform legii, să dea un aviz”, a spus Ponta.
Şeful Guvernului a făcut această afirmaţie după ce Daniel Morar, în calitate de prim-adjunct al procurorului general, declarase marţi seara că nu este de acord cu numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA, deoarece acesta nu are “CV în anticorupţie” şi că i se pare “absolut inadmisibil” ca niciunul din numele vehiculate pentru a ocupa acest post să nu provină din interiorul DNA. “Nu cred că putem accepta ca cineva – o singură persoană – să încalce legea sau să rescrie legea pentru a-şi păstra un monopol asupra