Cei opt membri ai grupării de cămătari de la Jibou, închişi preventiv săptămâna trecută, au vrut să scape de arest şi au declarat recurs împotriva măsurii dispuse de Judecătoria Zalău.
Opt dintre cei 15 învinuiţi în dosarul de cămătărie de la Jibou, care se află în arestul Inspectoratului de Poliţie de marţea trecută, au declarat recurs împotriva deciziei Judecătoriei Zalău de arestare preventivă a lor pentru o perioadă de 29 de zile. Recursul s-a judecat miercuri, la Tribunalul Sălaj, în prezenţa celor opt şi a unui număr impresionant de aparţinători. Potrivit judecătorului Ancuţa Pura, purtător de cuvânt al Tribunalului Sălaj, completul de judecată a decis să respingă recursul celor opt, astfel că ei vor sta în spatele gratiilor cel puţin pe durata celor 29 de zile dispusă, deocamdată, de instanţă.
Alte trei persoane, printre care şi doi factori poştali din Jibou care duceau banii victimelor direct la cămătari, au interdicţia de a părăsi ţara, iar patru sunt cercetate în stare de libertate.
Reamintim că gruparea a fost destructurată la începutul săptămânii trecute, după cercetări care au durat mai bine de doi ani. Cămătarii sunt de etnie romă şi îşi alegeau victimele din rândul aceleiaşi etnii, mai exact dintre locuitorii cartierului Cărămidari din Jibou. Peste o sută de victime, toate persoane sărace, au căzut în capcana cămătarilor. Preferaţi erau beneficiarii de ajutoare sociale, mulţi dintre ei având patima alcoolului, şi femei gravide. Potrivit lui Dan Buduşan, procuror şef al DIICOT Sălaj, din exploatarea victimelor, cămătarii din Jibou făceau minim 30.000 de lei pe lună.
Procurorul mai spune că, din declaraţiile victimelor, rezultă că afacerea cămătarilor mergea ca pe roate de aproximativ zece ani.
Cei opt membri ai grupării de cămătari de la Jibou, închişi preventiv săptămâna trecută, au vrut să scape de arest şi au declara