Colapsul pietei financiare cipriote poate produce pagube colaterale si Romaniei, deoarece economia noastra nu poate fi imuna atunci cand ingheata banii celui de-al patrulea investitor strain.
Este de asteptat ca o mare parte din cele peste 5.200 de companii cu actionariat cipriot sa fi avut banii plasati intr-una din marile banci din Cipru, acolo unde fluxurile financiare sunt captive unei proceduri complicate de control al capitalurilor.
O radiografie a investitiilor cipriote in Romania scaneaza toate domeniile posibile, de la aviatie la agricultura, de la turism la petrochimie, de la case de brokeraj la companii de media sau de la afaceri imobiliare la fotbal.
Da, cipriotii sau avocatii ciprioti au reprezentat interesele unor investitori care au plasat bani in fabrici de mobila, de paine, in energie verde.
Oltchim a primit bani din Cipru
Pana si Oltchim a beneficiat in doua randuri de finantare din Cipru: prima data in 2003, cand a primit echivalentul a 923.000 de euro, a doua oara in 2007, cand injectia de capital a fost mai mare, de 1,13 milioane de euro.
Suma intrata in octombrie 2007 in conturile Oltchim era echivalenta cu 3,89 milioane de lei si reprezenta mai mult de 10% din capitalul companiei. Era deci un imprumut de la un actionar, numai ca in raportul companiei nu apar inregistrari clare ale acestei operatiuni.
Atunci o treime din actiunile Oltchim se aflau in mainile investitorilor care cumparasera actiuni prin Bursa de Valori.
Exercitiul de a afla cine a fost investitorul care a finantat Oltchimul cu bani din Cipru este speculativ, in absenta informatiilor precise. Este insa o noua dovada ca investitorii trebuie sa cunoasca toate gesturile importante pe care si le asuma cei care conduc o afacere, nu orice afacere ci afacerea investitorilor.
Cel mai mare investitor
Revenind, cel mai mare investitor c