În timp ce giganţii mondiali deschid magazin după magazin şi se pliază nevoii unui consumator tot mai sărac prin diverse formate, business-urile locale cu supermarketuri aproape că au dispărut. ECONOMICA.NET vă spune cine a mai rezistat “invaziei”.
În cei aproximativ 16 ani de când nemţii de la Metro au introdus în România conceptul de comerţ modern, urmaţi la distanţă de 3 ani de francezii de la Carrefour şi belgienii de la Billa, piaţa de retail s-a aglomerat extrem de mult. Giganţii mondiali au adus “de acasă” diverse concepte, de la hipermarketuri cu produse expuse pe mii de metri pătraţi, la supermarketuri şi magazine mai mici, de proximitate. Asistăm astăzi la deschideri săptămânale de magazine şi investiţii anuale de milioane de euro. Cine mai rezistă acestei avalanşe de nume internaţionale?
ECONOMICA.NET a făcut un bilanţ al supermarketurilor operate de antreprenori locali care au rezistat în “lupta” cu marile lanţuri internaţioanele, în cele mai bogate judeţe în funcţie de PIB pe cap de locuitor. Concluzia? Mai sunt foarte puţine. Astfel, singurul judeţ bogat unde un comerciant local mai deţine încă supremaţia, având mai multe supermarketuri decât reţelele internaţionale, este Timiş. Pe piaţa de 654.000 de locuitori din vestul ţării după ultimul recensâmânt, operează un număr de 52 de supermarketuri şi hipermarketuri, conform datelor ANSVSA, autoritatea la care operatorii de magazine trebuie să se autorizeze. Dintre acestea, 14 aparţin companiei Unicarm Satu Mare, un business de familie ce aparţine omului de afaceri Vasile Lucuţ, implicat şi în afaceri cu lactate, panificaţie şi procesarea cărnii. În total, o afacere de aproximativ 144 de milioane de euro, conform datelor Ministerului de Finanţe aferente anului 2011 pentru care lucrează în jur de 2.700 de angajaţi. Unicarm operează aproximativ 80 de supermarketuri şi în alte judeţe ale ţării,