Reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, este o decizie politică pe care o vom lua în cel mai scurt timp la nivelul Guvernului şi care va fi implementată cu sau fără voia economiştilor din Finanţe, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, după întâlnirea cu reprezentanţii LAPAR.
“Punctul de vedere al economiştilor din Ministerul Finanţelor îl cunoaştem de foarte mult timp. Măsura de reducere a TVA o vom lua în cel mai scurt timp la nivelul Guvernului şi va fi implementată cu sau fără voia acestor economişti. Din punctul meu de vedere, eu cred că nu vom avea pierderi”, a spus Constantin..
Acesta a precizat că, din discuţiile cu producătorii din industria de panificaţie, reducerea TVA la pâine va aduce venituri suplimentare la buget.
“Din punctul de vedere al ministrului Agriculturii, nu al meu personal, care a discutat cu producătorii şi cu sectorul de panificaţie, cred că vom avea venituri suplimentare la bugetul de stat, chiar cu un TVA mai mic, prin combaterea evaziunii fiscale. Obiectivul pe care îl urmărim cu scăderea TVA de la 24% la 9% la pâine, la făină şi la grâul destinat panificaţiei, nu vizează neapărat ieftinirea pâinii. Cu toate că s-ar putea să existe şi acest lucru. Cu siguranţă lucrul acesta va însemna plafonarea preţului pe o perioadă lungă de acum înainte, dar cu siguranţă va însemna combaterea evaziunii fiscale şi scoaterea la suprafaţă a zonei gri din acest sector, care ajuns la limita supravieţuirii”, a adăugat Constantin.
Acesta a declarat că, în cazul în care acest proiect nu va avea succes, Ministerul Finanţelor va asigura provizioanele pentru sumele respective.
“Eu vă spun un lucru pe care îl discutăm la nivelul Guvernului, însă Ministerul de Finanţe va avea discuţii cu FMI. Sunt convins că prin cifrele pe care le va prezenta Ministerul Finanţelor, FMI va fi de acord cu