Mai mult de 24 de ţări din întreaga lume au energie nucleară, însă doar câteva dispun de arme nucleare sau se bănuieşte că fac demersuri pentru a achiziţiona astfel de arme. Topul ţărilor în funcţie de testele nucleare efectuate este condus de Statele Unite ale Americii.
Clasamentul, care a fost întocmit de CNN, arată că Statele Unite au la activ cele mai multe teste nucleare efectuate, 1.054, cel mai recent datând din 1992, iar primul fiind în 1945. Pe locul al doilea se află Rusia, cu 715 teste nucleare, urmată de Franţa (210), Regatul Unit (45) şi China (45). De asemenea, Statele Unite sunt singurele care au folosit o armă nucleară în luptă, fiind şi singura putere nucleară cu arme instalate pe teritoriul altor ţări. Există bombe din Statele Unite în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia.
Prin diverse tratate, SUA şi Rusia, fostul adversar al americanilor din Războiul Rece, au colaborat pentru a-şi reduce arsenalele nucleare, cele mai mari din toată lumea. Ambele ţări au posibilitatea de a lansa arme nucleare pe cale terestră, aeriană sau maritimă. În decembrie 2012 se estima că Statele Unite aveau aproximativ 2.150 de focoase, arme care sunt sau care ar putea fi dispuse în formaţie de luptă. Un număr suplimentar de 2.500 de focoase sunt considerate a fi în rezervă, iar alte trei mii sunt retrase şi aşteaptă să fie demontate, potrivit Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani. Unde se situează Coreea de Nord?
Phenianul apare pe locul opt în acest clasament, aparţinând categoriei ţărilor care fac demersuri pentru a produce arme nucleare. Coreea de Nord a efectuat în total trei teste nucleare subterane, cel mai recent fiind în februarie, iar primul în 2006. A realizat şi teste cu rachete balistice, dar nu există nici o informaţie că cele două tehnologii ar fi fost până acum combinate. Experţii în domeniu spun că ţara a separat