După amorțeala din lunile friguroase de iarnă, Cetatea Alba Carolina începe să își reia locul în topul „destinațiilor de relaxare” din Alba Iulia. Iubitorii de plimbări și ieșiri în aer liber sunt din ce în ce mai numeroși în zona istorică a orașului, renovată în mare parte, cu câteva zone în care se lucrează și cu multe obiective de realizat în viitorul apropiat. Totuși, autoritățile locale ne asigură că acesta este ultimul an de „șantier” în fortificația de tip Vauban.
Luna aprilie va aduce deja în Cetatea Alba Carolina primii cavaleri și domnițe din 2013, soldați ai gărzilor, dar și o mulțime de turiști dornici să participe la Zilele Cetății Medievale, organizate aici în 27-28 aprilie. Prin evenimentele ce se vor desfășura, traseele fortificației, în special cel de nord, vor fi locurile de maximă concentrație turistică.
În timp ce Traseul de Sud arată aproape la fel ca la inaugurare, Traseul de nord al Cetății încă mai așteaptă intervenții în mai multe puncte. După reabilitările efectuate în prima jumătate a anului 2011, o parte a terenului dinspre ieșirea în Parcul Unirii s-a surpat, formând acum o groapă, a cărui diametru se mărește după fiecare ploaie.
Până acum singura intervenție făcută a fost îngrădirea zonei cu 4 pari din lemn, legați cu o folie de plastic, dintre care unul a căzut.
De asemenea, o mulțime de spații interioare ale zidurilor așteaptă să fie date în folosință și puse în valoare, pentru „a da viață Cetății”, așa cum este planul autorităților locale, promis de mai multe ori până acum.
Steaua cu 7 colțuri a Cetății Vauban, din nou întreagă
Dacă într-o parte se surpă, în altă parte se lucrează de zor. Lucrările de pe Latura de Vest a Cetății, mai precis zona dintre Parcul Unirii și Catedrala Ortodoxă, sunt în plină desfășurare în aceste zile. De curând a fost zidită partea care până nu demult era drumul de trece