Noul Plan Urbanistic General este antidotul pentru stoparea construirii masive în pădurea Făget, susţine şeful de proiect, Adrian Borda.
Ca să stopezi autorizarea construcţiilor până la noul Plan Urbanistic General (PUG) este nevoie de o decizie politică, însă legal ea nu stă în picioare, susţine Adrian Popa, cel care prezidează Comisia de urbanism a Consiliului Local. În schimb, ce poate face primăria, este să amâne discutarea propunerilor până la intrarea în vigoare a noii documentaţii, a indicat Borda.
Asociaţiile profesionale ale arhitecţilor şi urbaniştilor clujeni au cerut primăriei print-un memoriu să stopeze autorizarea construcţiilor în pădure. Aceasta deoarece, unul din pilonii care fac ca oraşul să deţină cei peste 20 mp de spaţiu verde pentru fiecare locuitor, pădurea Făget, serveşte intereselor investitorilor care speculează legislaţia, cu concursul autorităţilor locale, pentru a construi masiv. Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică a declarat pentru ZIUA de CLUJ că va avea consultări cu echipa PUG şi va pregăti o soluţie.
Şeful de proiect al noului PUG, arhitectul Adrian Borda, spune că nu a purtat discuţii cu specialiştii de la primărie pentru elaborarea unei propuneri către consilierii locali de stopare a eliberării de autorizaţii de construire în Făget până la intrarea în vigoare a noilor reguli de construire. „Noul PUG este aproape şi va rezolva problema. Este decizia lor ce fac până atunci. Pot să-i amâne pe beneficiari, succesiv, până la noua documentaţie", a declarat Borda.
„Ca să nu mai autorizezi construcţii în Făget este nevoie de o decizie politică, dar aceasta nu este sustenabilă pe lege. Cei care nu obţin autorizaţia atacă primăria în instanţă şi de obicei astfel de procese se câştigă. Oricum primul Plan Urbanistic General a creat efecte juridice. În timp s-au mai făcut, probabil, şi alte PUZ-uri şi PUD-u