Societatea Română de Televiziune a contractat suma de 95 de milioane de lei (peste 21 de milioane de euro), de la mai multe bănci de pe piaţa noastră, după cum ne-a spus Sorin Burtea, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR.
Încă din toamna anului trecut reprezentanţii instituţiei au anunţat că intenţionează să se împrumute la bănci pentru achitarea salariilor compensatorii ce revin salariaţilor disponibilizaţi.
În octombrie 2012, Valentin Nicolau, membru în CA, declara: "Salariile compensatorii sunt o ficţiune, pentru că banii nu există. Se încearcă să se ia un credit comercial de la bancă. În condiţiile astea, nu ştiu ce bancă comercială ar putea să acorde un împrumut unei televiziuni care nu are cu ce să-l garanteze".
Însuşi Programul de redresare economică aprobat la finalul lunii august de Consiliul de Administraţie arată că "obţinerea unui credit bancar este, practic, imposibilă" şi menţionează că, în conformitate cu legislaţia actuală, nu există instrumente pentru amnistiere fiscală sau alte forme de ajutor de stat. Potrivit documentului, la 30 iunie 2012, TVR avea "o lichiditate negativă" şi un "grad de îndatorare excesiv, care poate atrage în orice moment insolvenţa societăţii".
În aceste condiţii ne întrebăm cu ce a garantat instituţia împrumutul de peste 21 de milioane de euro?
Până la închiderea ediţiei, nu am obţinut un răspuns la această întrebare de la conducerea TVR.
Lucia Hossu Longin, membru în CA al TVR, ne-a spus că "s-au găsit bănci care să crediteze televiziunea, care este o instituţie puternică", menţionând că aceasta a garantat "cu banii din conturile bancare, obţinuţi din taxa TV".
Surse apropiate tranzacţiei ne-au precizat că băncile care au dat bani Societăţii Române de Televiziune ar fi BCR şi Raiffeisen.
Banii împrumutaţi sunt destinaţi finanţării activităţii curente, refinanţării