Ani la rând străzile din municipiul Botoşani au purtat numele unor lideri comunişti, nu doar români ci şi străini. În timp, denumirile s-au schimbat dar mai există şi astăzi străzi ce le poartă numele.
În municipiul Botoşani străzile au început să fie denumite în jurul anilor 1870-1880. Potrivit istoricilor, la început denumirile plecau de la realităţi ale locului iar mai târziu au apărut străzi cu nume de eroi populari,precum Mihai Viteazul sau Peneş Curcanu. După un timp străzile au început să fie denumite şi după evenimentele importante petrecute în acele locuri.
„Spre exemplu, strada Independenţei, iar spre zielele noastre în funcţie de evenimentele politice, unele străzi au fost botezate cu nume care trebuiau să fie pe plac cuiva.”, a declarat istoricul Gheorghe Median.
Lenin, Karl Marx, Ilie Pintilie, Georgi Dimitrov, Barbu Lăzăreanu sau Andrei Jdanov. Sunt doar câţiva dintre liderii comunişti care şi-au pus serios amprenta pe municipiul Botoşani. Multă vreme botoşănenii au fost legaţi de aceste nume, pentru că aşa se numeau străzile pe care ei locuiau în anul 1951. Acesta este modul prin care autorităţile din acea vreme îşi omagiau liderii.
„Cele mai importante denumiri de străzi s-au dat după 1944 şi ele ca un făcut au vizat străzile centrale, acolo pe unde se plimba mai multă lume. Undeva în spatele fabricii de confecţii de astăzi, unei străzi i s-a dat numele de 7 aprilie, amintind de minunatul moment al intrării trupelor sovietice în Botosani la 7 aprilie 1944. Tot în zona respectivă, o stradă a căpătat numele Rebeca Birenbaum, o eroină comunistă din perioada interbelică. De asemenea, au fost numite stradele, străzi mai mari sau mai mici cu numele lui Karl Marx care încă mai există dar şi Friederich Engels”, a mai spus Gheorghe Median.
Puţini sunt botoşănenii care ştiu că