Rata şomajului în zona monedei unice a ajuns la un nivel record, atingând 12% în luna februarie, în timp ce rata anuală a inflaţiei în luna martie a scăzut la 1,7%, potrivit datelor furnizate de Eurostat. Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jacques Delors, citat de cotidianul belgian „Le Soir“, avertizează că UE s-ar putea confrunta cu „o generaţie pierdută”, având în vedere nivelul ridicat al şomajului în rândul tinerilor.
Numărul şomerilor din cele 17 state membre ale zonei euro a crescut cu 33.000 în timpul lunii februarie, ajungând astfel la 19,07 milioane. Cea mai ridicată rată a şomajului s-a înregistrat în Grecia - 26,4% -, urmată de Spania, unde rata a fost de 26,3%, iar în aceste ţări şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 55%. În Portugalia, rata şomajului a rămas constantă, la nivelul de 17,5%, în timp ce în Franţa a crescut uşor, la 10,8%. Cele mai scăzute rate au fost înregistrate în Austria (4,8%), în Germania (5,4%) şi Olanda (6,2%). Per total, rata şomajului în zonă euro a săltat de la 11,9% în ianuarie la 12% în februarie. Pentru comparaţie, România are o rată a şomajului mult sub media eurozonei, ba chiar apropiată de „podium“: 6,7%.
Pentru a treia lună consecutivă, rata inflaţiei în zona euro a scăzut, ajungând la 1,7%, conform estimărilor preliminare pentru luna martie. Astfel, rata inflaţiei a înregistrat o uşoară scădere faţă de luna anterioară, când era de 1,8%, şi s-a încadrat în ţinta impusă de Banca Centrală Europeană, care doreşte menţinerea creşterii preţurilor sub două procente. Preţurile alimentelor, băuturilor alcoolice şi ale tutunului au avut cea mai ridicată rată a inflaţiei, atingând 2,7%, la fel ca în luna anterioară. La mijlocul acestei luni, Eurostat va da publicităţii o estimare revizuită a ratei inflaţiei.