"Desi a testat pragul de 4,43/EUR ieri, leul a incheiat ziua aproape de nivelurile apreciate ale intervalului tranzactionat de 4,42-4,43/EUR. Impreuna cu volumele relativ mari, aceasta sugereaza ca leul ar putea fi impulsionat de eventuale investitii straine la licitatia de titluri de stat de azi. Tensiunea a crescut pe scena politica, dupa ce numirea sefului DNA de catre premier a condus la critici din partea liderului partenerilor de alianta liberali. Acesta din urma a acuzat un pact intre presedinte si prim-ministru si a amenintat cu o eventuala renuntare la guvernare, abandonand totodata pretentia liberalilor la postul de ministru al justitiei. Ceea ce pare un eveniment minor a reusit sa inflameze spiritele, iar in lipsa unei explicatii clare, privitorii nu pot decat sa suspicioneze un fond mai putin ortodox al problemei", scri economistii ING intr-o nota furnizata clientilor.
Potrivit aceleiasi surse, o astfel de lipsa de transparenta afecteaza probabil increderea electoratului, afectand si increderea investitorilor, in sistemul politic din Romania. "Totusi, alianta a trecut peste inca un obstacol, iar cum liberalii detin 31% din locurile din parlament in vreme ce socialistii au 38%, aceasta alianta pare a fi cel mai sigur mod de a mentine majoritatea parlamentara", mai scriu economistii citati.
Spre deosebire de alte masuri agreate cu FMI care sunt in urma calendarului stabilit (cea mai importanta dintre acestea fiind decizia de a nu creste pretul gazelor pentru companii cu 5% la inceputul acestei luni asa cum era prevazut), guvernul a decis sa vanda inca 15% din actiunile Transgaz pe piata secundara. Operatiunea de vanzare incepe astazi si se incheie pe 16 aprilie, iar guvernul prognozeaza venituri intre 70 si 90 milioanei euro, la un pret de vanzare al actiunilor intre 171 si 230 de lei, se mai arata in document.
Ratele ON au