Muncesti din greu, incerci sa castigi mai mult, sa ai o casa, o masina, un cont in banca, sa iti platesti darile la zi, si atunci cand ti-e lumea mai draga, te trezesti ca statul iti confisca mare parte din bani, precum in Cipru, ca viata e tot mai scumpa, ca nimic in jurul tau nu mai este fundamentat economic. Ce solutii ai?
O miscare sociala imposibila acum 20 de ani isi face tot mai mult simtita prezenta in Occident.
“Freedom from Ownership” (”Eliberarea de proprietate”). Un concept economic din seria "capitalismului cu fata umana" care prinde tot mai mult in special in statele nordice ce prevede, in esenta, eliberarea de orice forma de proprietate. Filozofia este simpla – De ce sa cumperi obiecte si servicii cand poti sa le impartasesti cu cei din comunitate.
“In multe orase din lume au aparut aplicatii care te ajuta sa intri in contact cu alti oameni din aeroport, la sosire, pentru a imparti un taxi, sau aplicatii precum Sidecar, care ajuta oamenii care au trasee asemanatoare prin oras sa se intalneasca si sa imparta masina”, explica Ana Iorga, doctorand in neuromarketing la Academia de Studii Economice Bucuresti.
“Ideea de a inchiria hainele de ocazie este din ce in ce mai atractiva: nu poti fi vazuta de prea multe ori cu o rochie, oricat de scumpa ar fi; daca vrei sa fii la moda, iti asumi ca nu vei purta o mare parte din haine si in sezonul urmator; bugetul garderobei scade drastic (si spatiul necesar depozitarii ei), in timp ce aparitiile in public sunt de fiecare data surprinzatoare”, afirma aceasta.
Expertul spune ca aceasta noua “filozofie” incepe sa fie observata in special printre cei tineri, pentru care posesiunile materiale nu mai reprezinta un scop in sine, ei punand pret mai degraba pe posibilitatea de a avea acces la diverse bunuri care le permit sa “traiasca clipa” mai intens sau sa aiba expe