Vezi
Un excavator hidraulic, un cuptor solar sau o casa ecologica sunt doar cateva dintre exponatele care au putut fi vazute zilele acestea la expozitia organizata la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” in cadrul proiectului national „Eco-Fizica”. Echipe de elevi de la mai multe licee din tara si-au prezentat proiectele realizate chiar de catre ei, pe baza legilor de fizica si chimie invatate la clasa. Proiectul national mai cuprinde o expozitie de reviste scolare si lucrari artistice cu caracter ecologic, dar si un concurs de site-uri realizate cu scopul colaborarii intre profesori si elevi.
7 echipe de elevi de la licee din Maramures, Cluj, Tulcea sau Mehedinti au participat cu machetele realizate de ei la cea de-a cincea editie a proiectului national „Eco-Fizica”. Tinerii si-au prezentat inovatiile, marturisind ca pasul cel mai dificil a fost gasirea unei idei si a unei modalitati de punere in practica.
„Am realizat un excavator hidraulic, care functioneaza pe principiul pastrarii lucrului mecanic. Ne-a luat destul de mult timp sa-l realizam, dar intr-un weekend l-am terminat de construit”, a explicat unul dintre participanti.
Proiectul „Eco-Fizica” a demarat in 2007 pe plan local, insa in scurt timp, a reunit proiecte ingenioase din toata tara . Cele mai multe inovatii prezentate se bazeaza pe legile fizicii, dar sunt si unele care pun in aplicare principii de chimie.
„Proiectele sunt pe domenii ale stiintei, fizica mai mult, cu exceptia echipei din Satu Mare, care are si parte de chimie. Restul sunt machete in care sunt introduse mai multe proiecte mici, realizate independent de fiecare elev sau grup de elevi. Am insistat asupra elementului «eco», adica energie eoliana, energie solara, deci majoritatea sa nu functioneze pe electricitate”, a precizat organizatorul evenimentului, profesoara Carmen Silvia Muresan