Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț a anunțat că, în această săptămână, a primit bugetul alocat Sănătății pentru județul Neamț, începând cu luna aprilie. Ca de obicei, cele mai multe fonduri au fost alocate pentru spitale și farmacii, în vreme ce sumele pentru analize medicale gratuite sunt infime.
La Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț domnește confuzia, pentru că nu se știe cine va finața acest serviciu, iar medicii de familie sunt și ei nelămuriți despre cine va plăti vaccinările efectuate.
CAS Neamț are alocat la capitolul medicamente compensate și gratuite 35 de milioane de lei, în vreme ce pentru bolnavii cronici din programele naționale de sănătate s-au alocat 10 milioane de lei. Pentru dispozitive și echipamente medicale, bolnavii din județ vor avea la dispoziție 616 mii de lei, în vreme ce pentru cabinetele medicale din ambulator s-au prevăzut 13 milioane de lei. Medicii de familie din județ au primit 10,1 milioane de lei, în vreme ce activitatea centrelor de permanență va fi finanțată cu 443 de mii de lei. Pentru investigații medicale s-au alocat 959 de mii de lei, în vreme ce pentru SJA suma alocată a fost de 2,9 milioane de lei.
În acest an, pentru finanțarea celor trei spitale care au mai rămas în județ s-au prevăzut 45 de milioane de lei, în timp ce pentru îngrijiri la domiciliu suma totală este de 560 de mii de lei. De asemenea, cei care au nevoie de îngrijiri medicale în străinătate au la dispoziție 1,8 milioane de lei.
“Noi am solicitat o sumă mult mai mare pentru a ne putea desfășura activitatea, însă, deocamdată, nu știm cum va arăta bugetul final, pentru că nu știm dacă vom fi finananți de către CAS Neamț ori de către Ministerul Sănătății, așa cum ar fi trebuit să se întâmple de la 1 aprilie”, a declarat medicul Letiția Damoc, managerul SJA.
“Pentru luna aprilie se va merge tot pe bază de act