Peste 3.000 de persoane dependente de droguri injectabile ar putea rămâne fără tratamente şi seringi, din luna iunie, pentru că centrele Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS) sunt pe cale să se închidă din lipsa fondurilor. În ciuda celor 275 de scrisori adresate autorităţilor publice, Ministerul Sănătăţii nu a răspuns în nici un fel solicitărilor ARAS. Pe de altă parte, celălalt mare actor din domeniu, Agenţia Naţională Antidrog, îşi reiterează sprijinul pentru ARAS şi susţine că va organiza întâlniri cu Ministerul Sănătăţii.
Într-o nouă scrisoare deschisă, adresată marţi ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ARAS şi beneficiarii lor au cerut asigurarea materialelor de protecţie pentru persoanele consumatoare de droguri injectabile, precum şi continuarea furnizării tratamentului de substituţie. Totodată, ei i-au cerut ministrului Nicolăescu să sprijine organizaţiile nonguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în acest sector. Aceste solicitări vin după ce, în luna iunie, expiră finaţarea europeană de care beneficiau centrele.
De la momentul trimiterii scrisorii, reprezentanţii ARAS nu au primit nici un răspuns de la Minister, a precizat, pentru România Liberă, directoarea de programe Liana Velica. "Pe parcursul anilor, (ministerul) a promis că va interveni. Săptămâna trecută, în cadrul unei dezbateri iniţiate de Minister la propunerea ARAS, organizaţia a făcut două cereri: ca organizaţiile să fie incluse printre implementatorii de programe (lucru care nu s-a realizat, a precizat ea) şi ca autorităţile să intervină în rândul consumatorilor", a mai spus Liana Velica.
Pe de altă parte, în timp ce în centrele particulare de tratare a dependenţei de droguri există liste de aşteptare pentru tratament, centrele finanţate de Ministerul Sănătăţii susţin că au foarte puţine cereri, a afirmat directoarea de programe ARAS.
Concret, Minister