Panicos Demetriades, guvernatorul cipriot: Fondurile vor fi îngheţate până când se va încheia evaluarea activelor transferate de la banca Laiki la Bank of Cyprus
Restricţiile privind mişcarea capitalurilor au fost necesare, dar încalcă principiile uniunii monetare, iar acestea nu vor putea fi ridicate decât treptat în timp pentru a atenua ieşirile masive de capital, a declarat pentru ZF Dan Armeanu, profesor universitar la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul ASE, referitor la situaţia din Cipru.
„S-a demonstrat încă o dată că UE nu are soluţii viabile la criza actuală şi de fiecare dată a intervenit în ultimul moment şi nu pe parcurs. UE în Cipru ca şi în alte ţări nu a tratat cauzele şi nu a urmărit decât efectul contabil al măsurilor şi nu pe cel economic, axându-se mai mult pe măsuri pe termen scurt şi mai puţin pe cele pe termen lung”, a spus profesorul universitar.
Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe şi actual consilier al premierului Victor Ponta, consideră de asemenea că în cazul în care Cipru ar ridica restricţiile de capital, s-ar confrunta cu ieşiri masive de resurse. El a adăugat că probabil Cipru va menţine restricţiile de capital pentru o perioadă bună de timp.
Referitor la impactul crizei bancare asupra economiei din Cipru, Dan Armeanu a precizat că ţara va înregistra cel mai probabil o scădere abruptă a economiei, ţinând cont de ponderea mare a sectorului bancar în PIB. „În ţările în care sectorul financiar are o pondere scăzută în PIB, contribuţia asupra creşterii economice poate fi benefică, însă în schimb, în ţările cu pondere ridicată, acest sector reprezintă o vulnerabilitate şi are un impact negativ asupra economiei în perioade de criză”, a explicat el.
Daniel Dăianu apreciază că Cipru şi-ar putea reface economia prin investiţii ale unor ţări mari în parteneriat cu g