Peste 50 de specialişti în domeniul etnografiei din ţară s-au aflat la Alba Iulia la cea de-a X-a ediţie a colocviilor de etnografie şi folclor „Gheorghe Pavelescu” organizate de Consiliul Judeţean Alba în colaborare cu Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Universitatea „1 Decembrie 1918” şi Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia. Am avut bucuria să particip la aceste colocvii în calitate de invitat, pentru a patra oară.
Un aport deosebit în buna organizare şi desfăşurare a colocviilor l-au avut prof. Daniela Floroian – directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, pr. lector Nicolae Jan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, precum şi Gheorghe Nedea, consilier cultural CJ Alba, care au şi însoţit oaspeţii pe toată durata şederii acestora la Alba Iulia.
Cazarea invitaţiilor şi desfăşurarea lucrărilor
s-au întâmplat la Centrul de conferinţe „Gaudeamus” al Universităţii „1 Decembrie 1918”, situat în apropierea Schitului „Sf. Lazăr”. Dintre numele grele ale etnografiei româneşti care au participat la lucrări amintim doar câteva: prof. univ. dr. Ilie Moise (Sibiu), conf.univ.dr. Amalia Pavelescu (Sibiu), prof.univ.dr. Ion Cuceu (Cluj Napoca), prof.univ.dr. Virgiliu Florea (Cluj Napoca), prof.dr. Constantin Catrina (Braşov), dr. Marin Marian Bălaşa (Institutul de Etnografie şi Folclor „I.C. Brătianu” Bucureşti), dr. Corina Mihăescu – reprezentant MCPCN, membră a Comisiei Naţionale de Salvgardare a Patrimoniului Imaterial.
Tema principală a colocviilor a constituit-o „Icoana transilvăneană pe sticlă între devoţiunea populară şi patrimoniul cultural”. Cu această ocazie a fost omagiată d-na Maria Poenaru, la împlinirea vârstei de 90 de ani, ultimul descendent al familiei de iconari de la Centrul de pictură ţărănească de la Laz.
Cea de-a doua secţiune a fost dedicată antropologiei muzicale, etnografiei şi folclorului, fi