Sute de copii din Focşani merg zi de zi la grădiniţele cu program normal ( de la 8 la 12) fără să-i controleze vreo asistentă dacă sunt bolnavi sau nu. În schimb, copiii de la program prelungit ( 8 -16) nu ajung în clase până nu trec pe la cabinetul medical. Unii directori de grădiniţe pun această situaţie pe seama lipsei de personal, care este, într-adevăr, o problemă, dar care nu trebuie totuşi să ducă la o discriminare între copii; pentru că un copil se poate îmbolnăvi în patru ore, aşa cum se poate îmbolnăvi în opt ore.
„Monitorul de Vrancea“ demarează o campanie de susţinere a introducerii triajului zilnic şi la grădiniţele cu program normal, astfel încât rata îmbolnăvirilor în rândul copiilor care frecventează aceste grădiniţe să scadă cât mai mult. Punctul nostru de vedere este susţinut şi de specialişti. „Efectuarea triajului epidemiologic este recomandată atât la grădiniţele cu program de patru ore, cât şi la cele cu program prelungit. Viruşii se transmit cu repeziciune şi nu contează dacă un copil a stat câteva minute sau câteva ore într-o colectivitate. În fiecare dimineaţă trebuie efectuat triajul copiilor. Cadrele medicale trebuie să se uite la faţa copilului, dacă este încercănat, plâns, în gâtul copilului. Momentul maxim de incubaţie este la trei zile de la debut. Pentru ca bolile contagioase să nu se transmită, triajul epidemiologic este recomandat în ambele situaţii, dar, în primul rând, părinţii ar trebui să fie primii care nu-şi mai lasă copiii în colectivitate, la primele simptome”, declară medicul epidemiolog Marina Maiorov, director executiv adjunct sănătate publică în cadrul DSP Vrancea.
Este adevărat, părinţii ar trebui să fie cei care să nu-şi mai ducă la grădiniţă copiii atunci când observă primele semne de boală: tuşesc, strănută, au secreţii nazale, au febră, au diaree sau vomită. Numai că mulţi părinţi îşi duc tot