Nu mai avem flotă, dar avem centru de perfecţionare model european
Conducerea Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale are planuri mari pentru viitor. Promovarea şi extinderea instituţiei constănţene pe pieţele străine, demarată anul trecut de către conducerea CERONAV, continuă în acest an cu un program de investiţii structurat pe unsprezece direcţii, majoritatea privind modernizarea bazei unde se antrenează navigatorii.
Pentru 2013, CERONAV şi-a bugetat un fond de investiţii de peste 23,6 milioane de lei, respectiv peste cinci milioane euro. Comparativ cu anul trecut, bugetul de investiţii este de peste cinci ori mai mare, în 2012 CERONAV realizând investiţii de 4,2 milioane de lei. În paralel cu investiţiile în facilităţile de instruire a personalului navigant, instituţia are în vedere, în acest an, şi dezvoltarea de noi cursuri pentru specializări offshore: ofiţer de punte heliport, echipe de urgenţă, salvare, sisteme de bord şi altele. „Din excedentul de anul trecut, respectiv aproape trei milioane de euro, şi din excedentul din anii viitori, cred că în următorii trei ani vom putea duce îndeplinire toate obiectivele“, a precizat Ovidiu Cupşa, directorul general al CERONAV.
În ceea ce priveşte politica de personal, conducerea instituţiei şi-a fixat ca obiective pentru acest an creşterea fondului de salarii cu 16%, mărirea numărului de zile de concediu şi achiziţia unor noi uniforme pentru instructori. Obiectivele propuse pentru anul acesta şi anii următori vin pe fondul unor rezultate pozitive în ceea ce priveşte numărul cursanţilor, dar şi încasările. Instituţia a înregistrat în 2012 un excedent financiar de aproape 11,8 milioane de lei, iar pentru acest an CERONAV a înregistrat o evoluţie pozitivă, respectiv un venit de peste şapte milioane de lei, realizat în trimestrul I al acestui an, repreze