Specialiştii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR) au prezentat ieri rezultatul unei analize privind impactul păstrării locurilor de muncă asupra bugetului de stat, concluzia fiind că "prin păstrarea a 1.000 de locuri de muncă, statul ar economisi peste 2 milioane de euro".
Pentru a ajunge la acest rezultat, CITR a luat în considerare că salvarea unei companii cu 1.000 de locuri de muncă are un impact puternic asupra economiei locale, judeţene sau naţionale şi că în unele industrii un loc de muncă direct asigură alte patru locuri de muncă indirecte în rândul furnizorilor sau clienţilor.
"Cele 1.000 de locuri de muncă ale companiei reprezintă 1.000 de consumatori, care au un impact pozitiv direct asupra economiei locale. Cum majoritatea acestora au familii sau alţi aparţinători pe care îi susţin din câştigurile salariale, la numărul iniţial putem estima că se adaugă peste 2.000 de consumatori indirecţi. Prin urmare, vorbim şi despre un impact pozitiv indirect în economie prin cererea sporită de servicii şi produse, generată indirect de angajaţii companiei. Faptul că nu vor avea loc disponibilizări, ca urmare a salvării companiei, înseamnă că nu se va pune presiune pe bugetul de stat, şi că nu se vor accesa fondurile necesare acordării ajutorului de şomaj pentru disponibilizaţi", a argumentat CITR.
Calculul specialiştilor în insolvenţă arată că salariul minim al celor 1.000 de angajaţi este de 750 lei pe lună, respectiv un salariu net de 566 lei per salariat pe lună, adică 566.000 lei/lună pentru cei o mie de salariaţi. "Contribuţia celor 1.000 de angajaţi la buget va fi de 184.000 lei/lună, iar contribuţia angajatorului este de 210.000 lei/lună. În total, o contribuţie lunară de 394.000 lei. În cazul în care sunt disponibilizaţi cei 1.000 de salariaţi, statul va plăti - pentru salarii minime - şomaj de 375.000 lei/lună", avertizează CITR, concl