În aceste zile, în care prim-planul subiectelor de presă în legătură cu piaţa de capital este luat de decizia consiliului de administraţie de a revoca din funcţie directorul general al BVB, un titlu precum cel de mai sus ar putea părea în contratimp. Totuşi, presupun că este în interesul întregii pieţe, indiferent de categoriile şi calibrul jucătorilor ei, ca oferta Transgaz preconizată a se derula în această lună să fie una de succes.
În mod normal, faptul că actualul executiv al BVB mai rămâne încă 2 luni la conducere nu ar trebui să afecteze derularea unei operaţiuni precum oferta publică secundară a Transgaz, însă este adevărat că apare o problemă punctuală de percepţie.
Bursa trebuie să fie una a companiilor şi a investitorilor, nu doar una a brokerilor.
Pare că subiectul central al începutului de an, de care - chipurile - ar fi depins dezvoltarea sau nu a pieţei noastre de capital pe termen mediu, a fost modificarea sau respingerea modificării tarifelor percepute de BVB. Accentul este pus în mod fals, deoarece în realitate dezvoltarea pieţei va depinde în mod cumulat de succesul unor oferte publice, precum aceasta estimată pentru luna curentă, de atragerea de noi companii către bursă, nu de câţi brokeri ar rămâne în piaţă în funcţie de o politică sau alta de tarifare. Prin comparaţie, şi din piaţa imobiliară au dispărut agenţii imobiliare, iar unii intermediari şi-au restructurat departamente, dar domeniul imobiliar există în continuare şi se poate dezvolta pe un nou ciclu la un moment dat. În mod similar, piaţa de capital românească nu va depinde de numărul de societăţi de brokeraj care vor rămâne pe termen lung, ci de numărul de investitori şi de companii tranzacţionate, de lichiditatea totală. Avem în jurul nostru exemple de burse către care ne uităm de foarte jos şi care s-au dezvoltat cu 20-30 de societăţi de intermediere.
De