Zalăul este înţesat de cerşetori. Devenită o adevărată afacere, cerşetoria a ajuns să aibă foarte mulţi adepţi, în special de etnie romă, adepţi ai principiului potrivit căruia este mult mai uşor să întinzi mâna decât să câştigi un ban prin muncă cinstită. Mai dezolant este faptul că mulţi părinţi îşi trimit copiii la cerşit.
Pentru unii dintre practicaţi, cerşetoria a devenit o afacere cât se poate de profitabilă, încasările fiind de-a dreptul frumuşele, în special în perioada sărbătorilor. Alarmant este faptul că oricât se străduiesc autorităţile să combată cerşetoria, aceasta se pare că persistă. Zilnic, cerşetorii identificaţi pe străzi sunt îndepărtaţi şi sancţionaţi de către oamenii legii, dar în zadar, întrucât aceştia se întorc pe stradă unde îşi reiau activitatea.
O mare parte din vină, pentru situaţia existentă pe străzile şi în mijloacele de transport din municipiu, o au zălăuanii de bună credinţă care, impresionaţi de unele deficienţe, adeseori mimate, le dau bani, alimente sau de multe ori îmbrăcăminte, încurajând, practic, activitatea cerşetorilor. Aşa se face că, pentru foarte mulţi dintre milogi, cerşetoria reprezintă mai mult decât un mijloc de subzistenţă, în condiţiile în care, în doar o lună, această sursă de venit le asigură şi 3.000 de lei.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale Zalău, de la începutul anului 2012 şi până în luna martie a acestui an, agenţii comunitari au identificat pe străzile din municipiu aproape 1.100 de cerşetori. “Poliţiştii locali au depistat pe raza municipiului Zalău un număr de 1.073 persoane care, prin diferite metode, apelau în mod repetat la mila cetăţenilor. Zona Carrefour, Piaţa Agroalimentară, Autogara, Piaţa Astralis şi în zona Spitalului Judeţean sunt locurile cel mai des frecventate de către cerşetori. Până în prezent, au fost aplicate 238 de amenzi, în valoare totală de 29.2