Peste 150 de elevi şi coordonatorii lor din 17 unităţi şcolare, care s-au implicat în concursul „Biblioteca anului“, au participat ieri la festivitatea de premiere a câştigătorilor.
Evenimentul a avut loc la Casa Corpului Didactic „Spiru Haret“ (CCD) Iaşi, marcând data naşterii scriitorului Hans Christian Andersen, zi sărbătorită, începând cu anul 1967, în întreaga lume ca „Zi internaţională a cărţii pentru copii şi tineret“. Competiţia, aflată la prima ediţie, s-a bucurat de un real succes în rândul elevilor şi cadrelor didactice. Elevii, coordonaţi de bilbiotecari şi cadre didactice, au creat materiale digitale audio-video de promovare a structurii infodocumentare existente în şcoală, în care au argumentat importanţa lecturii în formarea individului pentru o societate a cunoaşterii. Filmele de prezentare au fost postate de coordonatorii proiectului pe pagina de Facebook a Casei Corpului Didactic „Spiru Haret“ Iaşi, iar câştigătorii primelor trei locuri au fost aleşi în urma cuantificării celor mai vizualizate şi votate materiale de promovare.
Scenariul câştigător: copilul căruia i s-a interzis să citească
Cel mai apreciat film a fost al elevilor de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“, urmat de Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“, iar pe locul al treilea s-au clasat Colegiul Tehnic „Gh. Asachi“ şi Liceul Pedagogic „Vasile Lupu“. „Am urmărit să creăm ceva unic care să nu-i plictisească pe cei care au privit filmul, cu mesaje pompoase. Ne-am gândit să realizăm un filmuleţ prin care să-i îndemnăm pe copii să vină la bibliotecă, cu ajutorul unui exemplu concret, din viaţa de zi cu zi, respectiv un copil căruia i s-a interzis să citească. Am încercat să arătăm ce simţea acel copil când intra în legătură cu cărţile. Pe filmuleţ se regăsesc şi unele dintre cele mai cunoscute personaje din literatura românească“, a povestit Maria Adelina Ift