O funcţie bine cotată în administraţie şi, implicit, una importantă în politică (pentru că una fără alta nu pot subzista), îi costă pe doritori sume importante de bani, vărsate în conturile partidelor care-i propulsează spre cariera mult visată. Campaniile electorale de anul trecut au solicitat destul de mult bugetele personale ale candidaţilor, însă nu toţi au avut şansa să şi primească funcţiile pentru care au intrat în cursă. Cuantumul donaţiilor şi cotizaţiilor a fost mai mic sau mai mare (comparativ cu importanţa postului dorit), dar şi cu a organizaţiei politice din care a făcut parte candidatul. Potrivit legii finanţării activităţii partidelor, formaţiunile politice au obligaţia să facă publice listele cu persoanele care au donat mai mult de zece salarii minime.
Viceprimarii Târgu-Jiului au cotizat după ce au ocupat postul
Cum era de aşteptat, având în vedere că PSD-ul a fost mereu puternic în Gorj, iar la nivel naţional face parte din alianţa aflată la putere, USL se află pe primul loc al celor mai mari donaţii care s-au făcut în anul electoral 2012.
Florin Cârciumaru, candidat pentru funcţia de primar al Târgu-Jiului, şi Ion Călinoiu, dornic să obţină încă un mandat la cârma Consiliului Judeţean, sunt cei doi şefi ai PSD Gorj care au dat startul la gesturi filantropice faţă de partid, donând 35.000 de lei, respectiv 40.000 de lei în campania pentru locale. În octombrie, cei doi au mai „cotizat” la USL cu câte 15.000 de lei (fiecare).
Puterea exemplului celor doi n-a avut efect imediat asupra lui Aurel Popescu, care abia după ce a fost ales consilier local şi, mai apoi, viceprimar şi-a arătat gratitudinea faţă de PSD dăruindu-i, abia în noiembrie, 45.000 de lei.
În luna iunie anul trecut Iulia Vână nu ocupa nicio funcţie publică, aşa că n-a cadorisit partidul, în campania electorală, cu niciun ban, dar şi-a luat