După săptămâni în care a uimit lumea întreagă prin gesturile sale, a venit timpul ca Papa Francisc să înceapă „curăţenia” în Biserica Catolică, marcată de birocraţie şi scandaluri, iar primul pas important pe care l-ar putea face ar fi închiderea Băncii Vaticanului, implicată de-a lungul timpului în numeroase scandaluri, notează Reuters, citând surse apropiate Sfântului Scaun.
Banca Vaticanului, cunoscută anterior sub numele de Institutul pentru Opere Religioase (IOR), are mare nevoie de reforme, mai ales după ce anul trecut autorităţile europene pentru combaterea spălării banilor au descoperit că instituţia nu a reuşit să respecte standardele privind lupta împotriva infracţiunilor financiare.
„Bineînţeles că, dacă Papa vrea, poate să închidă IOR”, a spus un oficial de la Vatican care a lucrat mulţi ani cu banca. „E nevoie de ceva timp ca să schimbe banca”, a spus un alt oficial de la Vatican. „Nu exclud nimic, nici măcar închiderea băncii în viitor. Francisc face lucruri surprinzătoare în fiecare zi”, a mai spus acesta.
OPŢIUNILE PAPEI
Orice reformă importantă a Băncii de la Vatican ar putea veni abia după ce Francisc îşi alege secundul, adică secretarul de stat, loc ocupat deocamdată de cardinalul Tarcisio Bertone, care a fost direct implicat în scandalurile recente privind IOR, relevă Reuters. El l-a promovat pe Ettore Gotti Tedeschi, care a condus banca până în mai 2012, când Consiliul de Administraţie l-a concediat.
Presa italiană a relatat că Banca Vaticanului, care se bucură de autonomie în prezent, ar putea fi subordonată unui alt departament de la Vatican. „Famiglia Cristiana”, principala revistă catolică, consideră că banii din IOR ar trebui să fie administraţi de o bancă independentă, care să nu aibă nicio legătură cu Vaticanul.
O mare parte din fondurile însumând peste şapte mil