Criza citostaticelor e departe de a fi rezolvată, în ciuda măsurilor pe care le-a anunţat Ministerul Sănătăţii. De fapt, spun reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, e vorba de un lanţ al slăbiciunilor, iar problema îşi are rădăcinile bine înfipte în sistem. În timp ce bolnavii înghit în sec şi îşi cumpără citostatice din propriul buzunar, managerii de spitale se tem să nu fie schimbaţi din funcţie odată ce dau cărţile pe faţă.
„Pacienţilor le este frică să vorbească. Dacă spun ceva, cei care vor fi acuzaţi vor fi medicii lor curanţi. Medicii nu vorbesc nici ei, iar managerii de spital, atunci când sunt întrebaţi dacă le lipseşte vreun medicament oncologic de pe stoc, spun că nu le lipseşte nimic. În prezent, nu există o procedură concretă. Dacă tu, ca medic, nu ai un medicament pe stoc, trebuie să îl anunţi pe managerul unităţii sanitare”, a declarat pentru adevarul.ro Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.
„De exemplu, medicamentul Metotrexat nu există pe piaţă. Noi am găsit o filieră prin care să îl aducem în ţară, prin Istanbul. Da, suntem traficanţi de citostatice, dar trebuie reţinut că unii pacienţi cu cancer nu trăiesc datorită statului, ci datorită oamenilor pe care îi au în jur şi care încearcă să le facă rost de medicamente pe care spitalul nu le asigură”, a continuat Carmen Uscatu.
Până acum, pacienţii care au contactat asociaţia au spus că lipsesc patru citostatice esenţiale: Metrotrexat, Bleomicina, Dacarbazina, Vinblastin (medicamente care tratează diverse forme de cancer), deşi ele figurează în lista cu citostatice disponibile pusă la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii.
Potrivit acesteia, compania naţională Unifarm va achiziţiona în cursul acestei luni 3.000 de cutii de Bleomicină, 1750 de cutii de Dacarbazină şi alte 3.000 de cutii de Vinblastin.
„Pe noi ne interesează ca pacientul