Privatizările au fost în proporţie de 80% un eşec iar România ar fi trebuit să aibă astăzi un PIB de cel puţin trei ori mai mare decât cel actual, consideră preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu.
"Nu vrem să recunoaştem că, din păcate, privatizările au fost în proporţie de 80% un eşec. După cum nu vrem să recunoaştem că, iată, vindem acţiuni la companii strategice, în perioadă de criză, în contextul în care capital autohton nu există. Nu vrem să recunoaştem că aveam prea puţin soluţii de dezvoltare cu care să ne lăudăm astăzi. Totul e impus de-afară. Fond Monetar, cu restricţii bugetare, de natură salarială", a declarat Văcăroiu, prezent la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Academiei de Studii Economice.
El a apreciat că de-a lungul acestor ani o preocupare a fost legată de desfiinţarea controlului, ajungându-se astăzi la situaţii "incredibile", în care se spune că Hidroelectrica este în insolvenţă.
"Din păcate, trebuie să recunoaştem că am distrus mult, mult mai mult decât era necesar. Astăzi ar fi trebuit să vorbim despre o Românie cu un PIB de cel puţin de trei ori mai mare decât cel de astăzi. Pur şi simplu, au dispărut industrii care au fost competitive dintotdeauna, cu exporturi de peste 80-90% în zona vestică. Cu prea mare uşurinţă, începând din 90 încoace am acceptat prea multe sfaturi de afară, spre binele nostru şi binele a dus la situaţia de astăzi a României", a afirmat preşedintele Curţii de Conturi.
Nicolae Văcăroiu a subliniat că economiştii trebuie să găsească soluţii concrete pentru dezvoltarea economiei şi crearea de locuri de muncă, atragerea capitalului străin. Pe de altă parte, a apreciat că sectorul bancar produce "uragane".
"Mă bucur însă că aveţi un sector unde se trăieşte bine. Sectorul bancar: salarii serioase. Nu numai la noi, în toată Europa, în toată lumea, iar dacă aici se clatină c