"Cine n-ar vrea să fie propriul său şef?". Este o întrebare, retorică, ce redă o idee care îi animează pe elevii care, încă de pe băncile liceului, învaţă cum se conduce o afacere. Sunt elevi pentru care a sta cu mâna întinsă pentru un salariu nu reprezintă neapărat o opţiune pentru viitoarea carieră. Sunt tineri hotărâţi să îşi ia viaţa în mâini.
Cel puţin aşa păreau astăzi, la târgul de firme de exerciţiu organizat la Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" din Zalău. Au participat acolo nouă astfel de firme, de la licee cu profil de servicii din tot judeţul. Unii au venit cu firme din domeniul comerţului, alţii s-au axat pe turism, alţii pe servicii de curăţenie şi au fost şi firme care au mizat pe industria frumuseţii.
Profesoara Lucia Costea, organizatoarea târgului, ne spune că aceste firme numite "de exerciţiu" sunt firme virtuale, dar pentru care "patronii" şi "angajaţii" trebuie să facă exact aceleaşi lucruri pe care le au de făcut şi antreprenorii din lumea reală. De la bilanţuri contabile, raportări lunare la Finanţe, salarii de plătit către angajaţi şi dări la stat de achitat - toate acestea sunt făcute şi de către elevii implicaţi în acest firme.
Firmele sunt înregistrate pe site-ul Romanian Center Training Firms, un fel de Oficiu al Registrului Comerţului virtual, înfiinţat, la nivel naţional, printr-un proiect cu finanţare europeană. O astfel de firmă, odată preluată de o clasă, îi implică pe toţi elevii din acea clasă în activitatea ei, fiecare având un rol clar definit, de la manager până la contabil, agent de marketing, vânzător sau altă specializare necesară funcţionării firmei respective.
Cristina Puşcaş, spre exemplu, este elevă în clasa a XI-a C la Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" şi este managerul firmei care a câştigat trofeul "Excelenţă în afaceri" oferit la târgul desfăşurat azi. Cristina ne spune că