Asigurătorii nu mai pot practica preţuri diferenţiate în funcţie de sex, rovinieta nu mai trebuie afişată în parbriz, în timp ce despăgubirea maximă pentru daune materiale urcă la un milion de euro. O normă nouă, dată de CSA, ar putea urca preţurile cu minimum 25%.
Mai multe modificări adoptate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) în ceea ce priveşte poliţa RCA îşi fac efectul de anul acesta. Schimbările îşi au originea în diverse reglementări europene. Astfel, ca efect al unei decizii luate de Curtea Europeană de Justiţie, societăţile de asigurare nu mai au posibilitatea de a stabili tarife luând în calcul inclusiv sexul asiguratului.
Astfel, persoanele de sex feminin, statistic mai prudente decât bărbaţii, nu vor mai beneficia de avantajul de până acum şi, ca efect direct, vor plăti cu până la 15% mai mult pentru o poliţă obligatorie de răspundere civilă auto. De asemenea, CSA a luat decizia de a schimba formatul rovinietei, dar şi de a elimina obligativitatea ca aceasta să fie lipită pe parbriz. Poliţa RCA va putea sta în torpedou alături de celelalte acte. Tot din legislaţia europeană vine şi majorarea sumelor maxime ce vor putea fi plătite pentru daune materiale. Astfel, poliţa RCA va avea o acoperire de până la 1 milion de euro faţă de 750.000 de euro cât era până anul trecut.
Cea mai importantă modificare este însă, de departe, introducerea unei norme CSA care stabileşte condiţiile în care asigurătorii vor putea emite poliţa. Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligaţia de a stabili tarifele de prime astfel încât, „cu o probabilitate de cel puţin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului, cu respectarea legislaţiei şi a principiilor actuariale general acceptate“, arată un ordin al Comis