După îndelungi dezbateri, statul român a anunţat azi în ce condiţii va vinde 15% din Transgaz în cadrul ofertei secundare (SPO). Pentru investitorii instituţionali (cărora le este dedicată o tranşă de 85%), preţul minim de vânzare a fost stabilit la 171 lei/acţiune, iar cel maxim la 230 lei/acţiune. Pentru investitorii mici de retail se va aplica un discount de 3-5%. Asta înseamnă că statul se aşteaptă să încaseze pe pachetul de la Transgaz între 68,3 şi 91,6 milioane euro.
Oferta se va desfăşura începând de mâine, 4 aprilie, şi va dura 9 zile lucrătoare, respective până pe 16 aprilie inclusiv. În cadrul ofertei vor fi scoase la vânzare 1.766.077 acţiuni ale Transgaz Mediaş (TGN).
Ultimul preţ de tranzacţionare pe BVB pentru Transgaz a fost de 231,5 lei, astfel că statul scoate pachetul său la vânzare la niveluri cuprinse între un preţ cu discount de 20% şi un preţ cu primă de 7,7%.
Investitorilor de retail le sunt oferite doua tranşe care cumulat reprezintă 15% din tot pachetul scos la vânzare – 8% tranşa subscrierilor mari şi 7% tranşa subscrierilor mici.
Sindicatul de Intermediere este compus din Raiffeisen Capital & Investment (Lead Manager şi Joint Bookrunner), Wood & Company Financial Services (Manager şi Joint Bookrunner) şi BT Securities (Manager).
Oferta de vânzare este de departe structurată în cel mai modern mod din istoria bursei locale, fiind în linie cu practicile internaţionale. Astfel, preţul de vânzare către investitorii instituţionali va fi cel mai mare la care tranşa este subscrisă 150%, iar dacă un astfel de preţ nu există (adică nu avem o subscriere de 150%), va fi cel mai mare la care oferta este subscrisă la un nivel imediat inferior celui de 150%.
Totodată, dacă oferta va fi puternic supra-subscrisă, acţiunile vor fi alocate investitorilor instituţionali pe baza unor criterii de alocare calitativă între c