Autorităţile moldovene mai au la dispoziţie un an de zile pentru a-i pedepsi pe cei care au aplicat tortura în evenimentele din acum 4 ani. La patru ani de la protestele din aprilie 2009, mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului acuză autorităţile moldovene că au tratat cu indiferenţă plângerile de tortură din partea celor care au protestat în centrul capitalei. Amnesty International Moldova atrage atenţia că în 2014 expiră termenul de prescripţie în cazul dosarelor din 7 aprilie, ceea ce înseamnă că poliţiştii care au aplicat tortura şi nu au fost puşi sub învinuire, ar putea scăpa de pedeapsă. Detalii are Diana Răileanu:
Un grup de voluntari Amnesty International Moldova au protestat astăzi în faţa Comisariatului General de Poliţie, cerând investigarea competentă a plângerilor din partea celor care au fost maltrataţi în aprilie 2009. Iată opiniile tinerilor care purtau pancarte pe care se putea citi „Stop Tortura” şi „Vrem condamnări reale”:
x „Sunt tânăr, vreau să am un viitor frumos în ţara mea, adică să nu fiu nevoit să plec peste hotare pentru a avea un trai decent, pentru a nu-mi fi teamă să-mi expun părerile, pentru a nu-mi fi teamă să vorbesc, să fiu liber.”
„Este obligatoriu să se facă lumină în dosare, întrucât legea spune că oamenii care sunt infractori, indiferent de crima pe care au comis-o, trebuie să fie pedepsiţi. La 7 aprilie eu eram acasă şi urmăream evenimentele de la televizor, îmi era frică să vin în piaţă, chiar şi după 7 aprilie mă temeam să merg prin piaţă.”
„Prieteni, cunoscuţi, colegi de-ai mei au fost bătuţi în aşa stare că ei au fost nevoiţi să stea la pat câteva luni întregi. Cu siguranţă că toate maltratările şi ce s-a întâmplat atunci a fost în zadar, fiindcă vedem că nu e nicio schimbare, din păcate. Chiar dacă s-a schimbat conducerea, chiar dacă s-a schimbat pute