Nouă arii naturale din România fac parte dintr-un sistem integrat de management şi de conştientizare a reţelei Natura 2000. Acestea sunt Valea Ierii (judeţul Cluj), Munţii Bodoc Baraolt (Covasna), Valea Cepelor (Bihor), Valea Oltului Inferior (Teleorman, Vâlcea, Olt), Pădurea Bârnova Repedea (Iaşi, Vaslui), Măgura Odobeşti (Vrancea), Găina-Lucina (Suceava), Rusca Montană (Timiş, Caraş Severin), Măgura Târgu Ocna (Bacău).
Agenţia Naţională pentru protecţia Mediului a realizat, ieri, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, seminarul „Iniţiativa Verde, o şansă către un viitor curat” la care au luat parte persoane din cadrul acestui domeniu precum şi studenţi clujeni.
Seminarul a fost organizat în scopul de a conştientiza şi a implica societatea civilă în demersul de susţinere conservare şi monitorizare a ariei protejate de interes comunitar ROSCI0263 Valea Ierii.
Evenimentul de la Cluj face parte din seria seminariilor de conştientizare organizate la nivel naţional în ariile naturale protejate, în cadrul proiectului SINCRON. Cu această ocazie reprezentanţii ANPM au anunţat că este posibil ca unele arii protejate să fie date în custodia consiliilor judeţene.
Consiliul Judeţean Cluj şi Primăria Valea Ierii se află în competiţie pentru custodia ariei naturale protejate, titrează şi Ziua de Cluj.
Zona protejată care include Buscat, Băişoara şi Valea Ierii va fi dată în custodie pe 10 ani de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Situl Natura 2000 ROSCI263 Valea Ierii, cu o suprafată de 6.194 ha, este o arie protejata de marime medie la nivelul ţării noastre şi în acelaşi timp una dintre cele mai intinse zone salbatice ramase în cuprinsul Munţilor Apuseni.
Valea Ierii a fost declarată arie naturală protejată de importanţă comunitară cu valoare peisagistică prin Decizia 147 / 1994 a Consiliului Ju