Negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă la nivelul Complexului Oltenia au stârnit destul demult interes, mai ales prin prisma disputei cu sindicatele. Aspectul fundamental însă, legat de salariile şi drepturile celor 19.000 de angajaţi, a fost oarecum umbrit de acest scandal, astfel că nimeni nu ştie, exact, cam cum arată grila de salarizare, ce prime şi ce sporuri încasează minerii şi energeticienii. Nu în ultimul rând, nu se ştie ce pierd dacă nu se vinde energia şi nu sunt deblocate pachetele de performanţă sau ce bani primesc dacă sunt daţi afară de la serviciu, urmare a concedierilor colective. Un lucru este însă sigur: serviciul în cadrul CEO este unul de invidiat, incomparabil cu cel al majorităţii gorjenilor care, în afară de salariul minim pe economie, nu li se „oferă” decât program prelungit, concediu fără plată sau o decizie de încetare a contractului de muncă…
Serviciul la stat a fost întotdeauna un privilegiu, siguranţa locului de muncă, salariul la timp şi bonificaţiile făcând parte din normalitatea la locul de muncă. Sunt însă şi categorii de salariaţi care au un serviciu de invidiat, pe care oricine şi l-ar dori, indiferent de ce treaptă profesională discută. Este vorba de salariaţii de la Complexul Energetic Oltenia, pentru ale căror venituri au fost necesare trei luni de discuţii şi dispute între administraţie şi cele patru organizaţii sindicale reprezentative.
A rămas în urma acestor negocieri un Contract Colectiv de Muncă de vreo fix 514 pagini, cu anexe cu tot, în care sunt prevăzute veniturile pe care le vor încasa minerii şi energeticienii în 2013 şi 2014. Elementul de noutate îl constituie, în primul rând, structura grilei de salarizare, care diferă de cea de până acum, cu 96 de clase, cea mai mare fiind atribuită directorului general al societăţii.
Grila nouă: 60 de clase cu câte trei grade
Noua grilă de