Coreea de Nord a împiedicat accesul angajaţilor sud-coreeni în complexul industrial Kaesong, considerat un indicator al relaţiilor intercoreene.
Conflictul din Peninsula Coreeană pare foarte departe de o soluţionare paşnică după ce oprirea accesului angajaţilor sud-coreeni în complexul Kaesong marchează o escladare a situaţiei. În ce priveşte complexul de la Kaesong, stabilitatea funcţionării sale e considerată un barometru al relaţiilor intercoreene; aşa că oprirea accesului angajaţilor sud-coreeni, ce nu ar exclude eventuala închidere chiar a cooperării industriale Nord-Sud, marchează clar o escladare a situaţiei.
Marţi, 2 aprilie, secretarul de stat american John Kerry a promis că SUA se vor apăra şi îşi vor proteja aliaţii sud-coreen şi japonez în faţa noilor ameninţări – nucleare, în primul rînd – din partea Coreei comuniste. Americanii au anunţat recent măsuri de apărare preventivă, precum activarea distrugătorului antirachetă USS McCain, zborul unor bombardiere în spaţiul sud-coreean, sau intenţia de a amplasa în Pacific un radar antirachete. Conform Radio România Actualităţi, după discuţii, la Washington, cu ministrul de externe al Republicii Coreea, Yun Byung-se, secretarul de stat Kerry a denunţat ceea ce consideră a fi retorica inacceptabilă din ultimele zile a Phenianului.
De asemeena, Coreea de Nord vrea să repornească un reactor nuclear oprit în 2007, în pofida rezoluţiilor ONU care îi interzic dezvoltarea oricărui program atomic. Calea diplomaţiei rămâne încă deschisă pentru Phenian a menţionat, totuşi, John Kerry, preocupat să nu sporească tensiunile. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, se arată însă de-a dreptul îngrijorat, criza coreeană fiind, în opinia sa, pe punctul de a scăpa de sub control.
Coreea de Nord a împiedicat accesul angajaţilor sud-coreeni în complexul industrial Kaesong, considerat un indicator al relaţi