E a treia zi de când “taxa de externare” a intrat în vigoare, iar cei mai mulţi dintre managerii spitalelor şi-au făcut socotelile: ştiu cât le vor cere pacienţilor, dar se plâng că... banii nu le vor ajunge nici să achite chitanţierele! E a treia zi de când “taxa de externare” a intrat în vigoare, iar cei mai mulţi dintre managerii spitalelor şi-au făcut socotelile: ştiu cât le vor cere pacienţilor, dar se plâng că... banii nu le vor ajunge nici să achite chitanţierele!
Coplata la externare - care a intrat în vigoare luni, potrivit noului contract- cadru privind acordarea de asistenţă medicală - va fi cuprinsă, în spitalele din România, între 5 şi 10 lei. Mai sunt câteva unităţi medicale în care conducerea nu a stabilit cuantumurile noii taxe, mai ales că sunt multe situaţii în care bolnavilor cu venituri foarte mici nu li se pot lua bani.
În plus, mulţi directori de spitale se plâng că noul bir nu e mai mult decât o “hârţoagă” în plus, iar sumele, chiar şi în cazul valorii maximale de 10 lei/ pacient, nu aduc beneficii reale spitalelor. “Banii din coplată nu ajung nici de chitanţiere!”, se plâng medicii. “Fiind un spital de urgenţă, trebuie să exceptăm de la plată cazurile urgente, care sunt majoritatea din totalul internărilor, lăuzele, elevii şi pensionarii cu pensii sub 700 de lei. Sumele strânse mă tem că nu vor cântări prea mult în bugetul spitalului”, a precizat Gheorghe Carp, managerul Spitalului de Urgenţă din Oradea, citat de Mediafax.
Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti 10 lei
Institutul Clinic Fundeni 10 lei
Spitalul Universitar de Urgenţă 10 lei
Spitalul “Sf. Maria” 10 lei
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta-Turnu Severin 5 lei
Spitalul de Urgenţă Bistriţa Năsăud 10 lei
Spitalul Municipal Oradea 10 lei
Spitalul CF Oradea 5 lei
Spitalul Municipal Râmnicu Sărat 10 lei
Spitalul TBC Br