De la 1 aprilie ar fi trebuit să intre în vigoare coplata pentru serviciile medicale. Pentru că altfel, ne spune contabilul de la Sănătate, lucrurile nu merg. Sistemul este subfinanțat, nu sunt bani, e vai și-amar de spitalele noastre, care de-abia își duc zilele etc. ș.a.m.d. Coplata, însă, din lipsa unor decizii publicate în Monitorul Oficial, nu și-a început încă existența, ceea ce le va da din nou ocazia managerilor de spital să se plângă că n-au bani.
Evident, ne întrebăm toți unde Dumnezeu se duc banii pe care-i plătim lunar către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Unde se duc banii dați de autoritățile locale. Unde se duc banii dați de Guvern. Habar n-am. Cred, însă, că de câteva săptămâni nu se mai duc în Cipru, de frică.
Am mai scris aici despre cheltuielile de la “Bagdasar-Arseni”, spital clinic de urgență de felul lui. Cheltuielile, așa cum îi șade bine unei instituții a statului, sunt mari și, de cele mai multe ori, nejustificate. Deocamdată o spunem noi, dar n-ar fi rău ca DNA-ul, cu sau fără șef definitiv, să arunce un ochi pe acolo și, dacă e cazul, să pune ceva manageri să jure cu mâna pe Biblie că n-au furat. Oricum, ar fi bine să nu-i creadă pe cuvânt și să ia la puricat contractele.
Contracte precum cel cu numărul 5265 din 05.03.2013, încheiat între Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar-Arseni” și firma Lotus Medica 2002 SRL, pentru servicii de medicina muncii. Prin contractul respectiv, spitalul “Bagdasar-Arseni” va plăti firmei cu pricina suma de 1.610.540 de lei plus TVA (1.997.069 de lei) pentru, evident, servicii de medicina muncii. Servicii care, conform caietului de sarcini, cuprind 18 tipuri de analize plus servicii specifice specializării medicina muncii. Problema este, însă, că spitalul “Bagdasar-Arseni” are atât laboratoarele necesare efectuării analizelor, cât și cabinete specializate de psihologie și oftalm