Săptămâna trecută, o pacientă în vârstă de 33 de ani, din Iaşi, a ajuns la Secţia ORL a Spitalului „Sf. Spiridon“ în stare foarte gravă, din cauza unei traheo-bronşite acută. Femeia a fost adusă de la Unitatea de Primire Urgenţe cu o temperatură de 39 de grade. Din cauza căilor respiratorii inflamate, pacienta nu putea respira, necesitând a fi intubată.
„Aerul nu putea ajunge la plămâni, din cauza inflamaţiei de la nivelul căilor respiratorii. Femeia avea o insuficienţă respiratorie mare, a trebuit intubată. La fiecare două ore se administra bicarbonat de sodiu. A fost internată pentru o perioadă de o săptămână, fiind ulterior externată“, spune prof. univ. dr. Vasile Costinescu, medic la Secţia O.R.L. a Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iaşi.
Din cauza schimbărilor climatice din ultimele săptămâni, medicii constată o creştere a numărului de pacienţi cu viroze respiratorii. În fiecare săptămână, sunt trataţi zeci de pacienţi cu această patologie. Printre cele mai frecvente sunt faringitele, otitele şi laringitele.
Virozele au o simptomatologie diversă
„Pentru a preveni apariţia virozelor, persoanele trebuie să aibă o alimentaţie cât mai bogată în vitamine, care au un rol foarte important în creşterea imunităţii. Un alt aspect ar fi îmbrăcămintea corespunzătoare, în funcţie de temperatura de afară. Curenţii de aer rece pot favoriza apariţia virozelor. În cazul acestor afecţiuni, evoluţia poate fi una foarte rapidă. Spre exemplu, faringita poate apărea de la o simplă angină. Atenţie! Antibioticele nu tratează virozele respiratorii, doar pe cele pe fond viral“, completează medicul.
Epistaxisul sau sângerarea nazală poate apărea la o persoană care suferă de viroză respiratorie, din cauza faptului că virusul afectează peretele vascular. În momentul în care apare sângerarea, trebuie măsurată tensiunea arterială.
Foarte mulţi ieşeni nu respectă