Anul acesta, Postul Sfintelor Paşti a început pe 18 martie şi se va încheia în data de 5 mai. Aplicat greşit, postul poate prezenta însă tot atâtea riscuri. Profesorul clujean Nicolae Hâncu, autor al “Abecedarului de Nutriţie” şi membru de onoare al Academiei Române, explică în ce constă un meniu de post autentic şi sănătos.
Regula de bază este de a şti în ce cantitate şi cum să consumăm alimentele de origine vegetală, precum soia, ciuperci, mazăre, linte, în aşa fel încât alimentaţia să ne ofere un aport caloric echilibrat, care să nu îngraşe, dar nici să nu slăbească. Iată câteva exemple de alimente recomandate pentru meniurile de zi cu zi din perioada postului, care asigură detoxifierea corpului.
“Pentru micul dejun, fie putem înlocui lactatele cu iaurturi şi lapte din soia, fie optăm pentru fulgi cu ceai şi pâine prăjită. Tot la micul dejun, putem alege salată de vinete, zacuscă sau humus, evident în cantitate adecvată şi cu un adaos de ulei minim. Bineînţeles, nu vor lipsi fructele, însă atenţie la calorii: nu se vor depăşi 3-4 fructe pe zi. Masa de prânz ne oferă cea mai mare varietate de alimente şi în perioada postului. Astfel, putem găti ghiveciuri de legume, mâncare de mazăre şi fasole sau preparate pe bază de orez cu legume. Este exclusă ceapa prăjită în pregătirea lor. Tot pentru prânz, sunt recomandate şi legumele la grătar sau fierte”, se arată în carte.
Hâncu atrage atenţia în mod special la prepararea cartofilor, unul dintre alimentele de bază pentru post. În cartea ,,Abecedar de Nutriţie”, acesta ne recomandă să consumăm cartofi copţi sau fierţi, în schimbul celor prăjiţi, care conţin de 3-4 ori mai multe calorii, în aceeaşi cantitate.
“Seara, pentru cină, avem la îndemână o bogăţie de salate, în diverse combinaţii, asezonate pentru gust cu condimente şi brânză din soia. Cel mai indicat este tofu natural, nu cel în ulei sau f