Noile schimbări legislative pregătite pentru domeniul energetic nu ajută cu nimic consumatorul de rând, care plăteşte lună de lună facturi tot mai mari la electricitate.
S-a vorbit în ultimele zile despre măsuri care ar trebui, în mod normal, să scadă substanţial valoarea facturii de electricitate a românilor. Concret, autorităţile propun suspendarea acordării de certificate verzi, către producătorii de energie din surse regenerabile, câţiva ani. Acestea sunt un fel de bonusuri oferite acestor companii energetice şi sunt finanţate direct de pe factura la curent, urcând valoarea acesteia cu circa 10%. Când a propus noile măsuri, statul nu s-a gândit însă la consumatorul de rând, care va plăti, se pare, acelaşi preţ ca până acum.
Românul de rând, uitat
„În special la presiunea termocentralelor învechite, se încearcă suspendarea acordării de certificate”, a spus pentru EVZ Otilia Nuţu, specialist în energie. Potrivit acesteia, lobbyul pe care îl fac la autorităţi reprezentanţii termocentralelor învechite, care nu au mai putut livra energie odată de ce noii producători au intrat în sistem, ar fi condus autorităţile la noul plan.
Suspendarea nu înseamnă însă sistare. Asta înseamnă că, pe facturi, cel puţin pe cele ale consumatorului de rând, aceste costuri vor apărea şi de acum înainte. Doar consumatorii industriali ar putea avea parte de o reducere.
Otilia Nuţu susţine că era nevoie de reducerea sumelor ce ajungeau la producătorii de energie verde, dar printrun calcul amănunţit, nu prin măsuri radicale. Efectul va fi doar că investiţiile în energie verde vor fi descurajate, iar producătorii neperformanţi vor reintra în sistem.
Facturi umflate
Jean Constantinescu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare din Energie, spune că preţul pe care românii îl plătesc pe facturi este oricum prea mare. Ceea ce se plăte