Tallinn este, de trei luni, prima capitala din lume care a introdus gratuitatea transportului public pentru toti cei 425.000 de locuitori, informeaza agerpres.ro. Oficialii capitalei estoniene saluta experimentul drept un succes, chiar daca scepticii il numesc o "smecherie" preelectorala costisitoare si populista.
Initiativa i-a apartinut primarului Edgar Savisaar, care si-a propus sa reduca poluarea si aglomeratia in trafic, dar si sa vina in ajutorul celor mai saraci locuitori ai capitalei.
Viceprimarul Taavi Aas afirma ca rezultatele experimentului, care va costa municipalitatea 12 milioane de euro anual, au depasit asteptarile. Numarul pasagerilor a crescut cu 10%, iar cel al automobilelor din trafic s-a redus cu 15%, sustine autoritatea de transport din Tallinn.
Un recent sondaj de opinie comandat de primarie a aratat ca noua din zece locuitori sunt multumiti de proiect.
"Oamenii circula acum mai mult prin oras la sfarsit de saptamana. Aceasta inseamna si ca ei cheltuiesc mai multi bani, ceea ce stimuleaza economia", afirma Taavi Aas.
Pentru a beneficia de gratuitate pe autobuze, troleibuze si tramvaie, o persoana trebuie sa faca dovada ca este locuitor inregistrat al Tallinnului. In schimbul a doi euro, primeste un card de transport, pe care trebuie sa il valideze la aparatele electronice instalate in fiecare mijloc de transport. Nevalidarea atrage o amenda de pana la 40 de euro in cazul unui control.
Pe de alta parte, se asteapta ca programul sa genereze venituri municipalitatii prin faptul ca cerinta de inregistrare aduce capitalei Tallinn tot mai multi locuitori platitori de taxe.
Calculele municipalitatii arata ca 40.000 de oameni care locuiesc si lucreaza in Tallinn sunt inregistrati in alte localitati. De la 1 ianuarie insa, 5.000 de noi rezidenti s-au inregistrat in Tallinn, fata de 3.600 in intreg anul